Friday, November 06, 2009

plagiat~

penah dgr software TurnItIn...turnitin..mcm tu la lebih kurang..
sgt keji oukeh sape inventer die...sbb software tu la yg penah d gune kan mase kitorang fes year kat sni dlu...tu software yg akan detect wether kite nye keje ade tiru2 ke x..i mean, plagiarism. kalau detect jeh, trus F...hhoho...time tuh, sumpah! takut gile..yela..first year kan..ala2 kudus gitu..sudah nye, buat asaimen smpai 3-4 hari x tido2..hahaha..keji weh time fes year kalau ingt balik..

hem, ape yg menyebabkan aku teringt pasal software nie, bile baru2 nie dlm klas puan rosnah, she did mention bout this software, n die kate skang nk gune kne suscribe..so, kne beli la...da tamat tempoh percume...biase la kan...bende baru, nk promote, kasik la free trial..n she said, USM x beli lagik mende tuh..mahal sgt ke? i dun think that USM cannot afford it..APEX kot..but, must be something behind it..betol x..tp aku rase cm kurg sopan plak nk mention kat cni.. but then, that software mmg work effectively..n korg nye softcopy document akan d compare side by side..huhu..mmg xkan terselamat la..kalau yg plagiat tuh..

n aku baru taw jugak satu mende nie..

kite akan d kire plagiat if kite amek six word in a row..so, die akan d detect as plagiat~ hem...serious baru taw...ces, asal la bgtaw lambat...nk mnagis la aku pk ayat untuk full paper hari tuh...

so...kesimpulan nye rakan2...kalau nk buat something, paper, or assignmnt ke, it's better to cite where you get the source~

ok, nk g lunch! taa~~ renung2 kan, dan selamat beramal!

1 comment:

Ali Akhbar said...

agak keji la~ peningla kena dok pikiaq ayat-ayat sendiri panjang berjela,dalam BM takpala, ni BI, i look stupid in english.......
USM mmg penuh tersirat lagi tersembunyi,hmmm.....