Thursday, January 27, 2011

moga cepat sembuh

salam semua.

kepala ting tong. lately, xtaw knape susah sgt nk dpt tidur yg betul2 ckup. dlm kul 3-4 lebih da xley tido. bahana sungguh aiih. sakit kepala d buat nye, bukan x mencube, tapi da abes guling berpuluh2 darjah. hmm, tadi p hospital. lawat officemate..admitted cause hmm..nk ckp cmne sakit die nie..ade macm lump or benjolan yg mnyebabkan die terpaksa d bedah hari ni. sian beliau nie. bak kate budak sebelah meja aku, jatuh d timpe tangga d langgar lori. sian kan?

kisah nye bile pagi semlm..die mistakenly g update information die through email yg die dpt dari maybank. kunun nye nk ketatkan security bagai..but then, maybank da penah kuar statement. xkan ada email yg akan d hantar regarding to any update. Tapi, bak kate org kan, mende nk jadi..n kami2 ni pon, org IT kot which is suppose lagi aware la..by tgk the link..http instead of https..da sah phishing kan kat ctu...well, enough said. she turn out pegi update, n the best part is ade sms lagi anta notification bout this and bg TAC suh key in. Well, ak smpat la tgk sms TAC tu, tp betul jugak, b4 nie penah belek ke betul2 sms tu mcm mane, tp dari ak tgk td, nmpk cm sms tipu la..but then die generate kot number yg mcm default jugak. pandai sungguh hacker tuh. n die pon gi la enter TAC number nie kat maybank website. so, die dpt notification, supaya jgn login within one hour cause cam tgh updating la kunun nye. But within bape minit, dpt notification, RM XXX amount da d pindahkan ke third party. die yg plik, trus login n check and which is true mmg xdek dah duet die kat bank. well, try call maybank, n sah kan transfer da d buat. n nk trace pon xdpt cause die transfer ke account luar negara, which take bape second jeh. Xley watpe la. hangus gitu jela. So, maybank just block account die. no transaction allow. kire beku la. then, die kne buat account laen. naseb la gaji masuk hari nie, kalau x..lebur la gaji bulan nie...haih..org skang..mcm2 die ley buat. lagi2 dgn kemudahan tech skang nie. So, yg sgt selalu pkai online banking tuh. sile lebih berhati2. double check everytime nk buat any transaction. makesure it is secure channel. Berbalik pada kes kawan ak nie, report da d buat, but no action can be taken la kan, susah kot nk trace. but there must be a way! it just like...kne carik hackers yg lagi bagus la kan. but then, i believe this is not the first issue kan, msti da berpuluh, malah mungkin beratus, tp no prevention taken? itu yg kami debatkan td mase kat hospital. Tp, xley nk salah kan pihak bank jugak, teknologi ni berkembang dgn sgt2 pantas. hari ni ko cipta antivirus mcm nie, besok ko da ley dpt virus yg antivirus ni xley counter. normal beb. Jadik, tanggungjawab nie jatuh pada user mcm kite, bijak menggunakan tech supaya kite x d perbodohkan oleh tech. So, for the safer way, gune la cara convensional. g jela bank tuh, kalau nk selamat sgt kan. tp, kat atm machine pon, ad khabar angin yg ad atm machine yg taruk keylogger! menarik x? agk2 tgk papan nk tekan tu tebal smacam je, hati2 le. ntok bukan IT people...key logger adelah sejenis application yg akan trace sume mende yg ko taip/hit kat papan kekunci tu. All the key stroke will be copied to them. ulangan. ALL ok. let say ko masuk number pin ko. di read balik ap yg ko masukkan. so, reflect account mane. so, x ke sng nk mencuri?nk replicate kad bank pon..sure boleh punye la. so, keep your bank card wisely dear friends. skang nie fraud nie kat mane2 je ad. bersepah. so, be caution!

tibe2 panjang plak ak menaip. btw. skang musim monsun tibe lagi. hujan tibe2 tu perkara biase. tgk drama feeling lebih pon ley hujan tbe2. haha. so, i'm a bit fragile now. handle with care. :p

eh, issue sebenar nye pasal entry ni adelah nk ckp...Zaihan! cepat sembuh! tadi die operate kul 2 ptg. sian sorg2 kat spital, family kat perak. btw. sile cepat sembuh, masuk opis cepat. bosan la ko xdek kat sebelah ak. n be more careful next time when do online banking.

ok. bai!

2 comments:

miss puteri said...

panjang nyeee,, tahniah!!.

semoga cepat sembuh zaihan!

iPai said...

betul2 ... kesian2 ... harapnya cepat laa die sembuh ..

yg pasal emel ni, mmg susah tak nak percaya, sebab sangat meyakinkan bila dia membuat imej koperat Maybank. Konon2 sgt profesional, macam yang diceritakan di atas.

N just nak kongsi pasal secure channel, nak tau macam mana nak bagi channel securenya kita; apabila kita jumpa emel daripada bank, jangan klik melalui daripada bank tersebut untuk buka akaun kita, ataupun daripada mana-mana link yang wujud di laman web lain.

Sebaik-baiknya, taip address url bank kat address bar tuh.

kalau tak key logger dalam komputer kita akan aktif dan, hacker akan baca apa yang kita taip dan guna utk hack akaun kita